Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο ανήκει στην οικογένεια Lamiacea (Lamiatae) Χειλανθή, στο είδος Rosmarinus officinalis.Είναι πολυετής και αειθαλής θάμνος που φθάνει μέχρι 1 μέτρο ύψος. Τα φύλλα του είναι άμισχα, δερματώδη, βαθυπράσινου χρώματος, λογχοειδή, και στις μασχάλες τους υπάρχουν μικρά άνθη κυανόλευκου χρώματος τα οποία και προσελκύουν τις μέλισσες (γι αυτό και θεωρείται σημαντικό μελλισοκομικό φυτό.

Εδαφοκλιματολογικές συνθήκες:
Το δεντρολίβανο μπορει να καλλιεργηθεί σε πολλά εδαφη με εξαίρεση τα βαρια με κακή αποστράγγιση. Το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί τόσο ξηρικό όσο και ποτιστικό. Στις ξηρικες καλλιέργειες κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη οργανικής ουσίας ώστε να συγκρατούνται τα διάφορα θρεπτικά συστατικά καθώς και υγρασία

Πολλαπλασιασμός: Γίνεται κυρίως με μοσχεύματα.

Εποχή και τρόπος φύτευσης:  
Καλύτερη εποχή φύτευσης είναι νωρίς την άνοιξη σε αποστάσεις 1,5-2 μετρα μεταξύ των γραμμών και 1 μέτρο πάνω στη γραμμή

Εποχή άνθησης: 
Διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά μεγαλύτερη άνθηση παρατηρείται τον Απρίλιο με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Καλλιεργητικές φροντίδες
α) Καταπολέμηση ζιζανίων: Συνήθως γίνεται με σκαλίσματα η καταπολέμηση των ζιζανίων εως και τον τρίτο χρόνο της φυτείας. Κατόπιν δεν αναπτύσσονται πολλα ζιζάνια καθώς τα φυτά καλύπτουν σχεδόν όλη την έκταση του χωραφιού
β) Άρδευση: Παρόλο που το δεντρολίβανο αναπτύσσεται και ξηρικό, αν αρδευτεί θα δώσει περισσότερο προϊόν. Η άρδευση θα πρέπει να γίνεται με βελτιωμένο σύστημα άρδευσης, κατά προτίμηση των σταγόνων.
γ) Λίπανση: Στις μη αρδευόμενες καλλιέργειες η προσθήκη 25-30 κιλών κατά στρ ενός λιπάσματος τύπου 20-10-10 νωρίς την άνοιξη κρίνεται ικανοποιητική, ενώ στις αρδευόμενες καλλιέργειες χρειάζονται επιπρόσθετα άλλα 15-20 κιλά Νιτρικής Αμμωνίας (34,5-0-0) σε 3-4 δόσεις, από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
δ) Συλλογή: Η συλλογή γίνεται ολόχρονα φτάνει να υπάρχει τρόπος αποξήρανσης όταν χρησιμοποιείται ξηρό. Στην πλήρη απόδοση του το φυτό φτάνει κατά τον τρίτο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου